hidasta

Panu Pahkamaa

Panu Pahkamaa (s. 1982) on valokuvaaja ja valokuvataiteilija, jonka taiteellisen ilmaisun keskiössä on maalauksellisuus ja kerroksellisuus.

Minun suurimpana inspiraationi lähteenä ovat luonto ja vanhat metsät, joita tutkin kameralla luovia kuvausmenetelmiä käyttäen. Pyrin teoksillani välittämään sitä kokonaisvaltaista luontokokemusta, jota perinteisellä valokuvalla on vaikea tuoda esille. Luontokokemus on minulle paljon muutakin, kuin mitä voi kokea pelkästään katsomalla. Tarjoan viitteellisiä näkymiä luonnosta, joita katsoja saa vapaasti täydentää omalla mielikuvituksellaan ja muistoillaan.

Teostiedot

Ihmisen luomat ärsykkeet vievät meidät mukanaan – meidän on yhä vaikeampi keskittyä, rauhoittua, hiljentyä ja ottaa etäisyyttä ärsykkeiden vetovoimaan, tähän ihmisen luomaan keinotekoiseen tapahtumahorisonttiin. Kun sen sisälle joutuu, voiko sieltä enää palata?

Teos hidasta antaa unenomaisen kokemuksen luonnostamme ja kehottaa hidastamaan sen äärellä. Kehotuksen lisäksi se on myös tempoltaan hidasta. Teoksen nimi on tarkoituksella kirjoitettu pienellä alkukirjaimella, koska sillä ei ole alkua eikä loppua. Se koostuu erillisistä ja toisistaan riippumattomista kohtauksista. Monenko kohtauksen ajaksi annat itsellesi luvan hidastaa?

Teos on toteutettu Panu Pahkamaan kehittämällä Motion ICM menetelmällä. ICM (Intentional Camera Movement) on valokuvaustekniikka, jossa kameraa heilautetaan tarkoituksella valotuksen aikana. Yhtä kohtausta varten hän on ottanut kymmeniä tai jopa satoja kuvia, joista on koostettu videoita stop motion animaatiotekniikalla. Pahkamaa vastaa myös teoksen äänisuunnittelusta ja musiikista.

hidasta
Motion ICM video
6 min 48 s