Vuori Sandra

Olen Sandra Vuori, varttikarjalainen valokuvaaja Helsingistä. Löydän itseni usein työskentelemästä rakennetun valokuvan tradition mukaan. Viihdyn pimiössä ja analogiset tekniikat kiehtovat minua.

Visuaalinen maailmaani saa inspiraatiota, kauneuden ja rumuuden rajapinnasta, melankoliasta, vahvoista omakohtaisista kokemuksista, kaipuusta ja toisista ihmisistä.

Teoksissani käsittelen aiheita kuten tasa-arvo, ihminen, läsnäolo, läsnä oleminen ja läsnä olemisen vaikeus.

Aloitan projektini suunnittelun usein materiaali edellä ja käsitteellisyys on töissäni vahvasti läsnä. Luon teoksiini ristiriitoja ja ilmaisussani on uhmakkuutta, jonka kuitenkin piilotan niin, ettei se välttämättä aukea ensivilkaisulla. Mietin paljon ennen kuin teen. Suunnittelen metodin ja kontekstin ennen kuin otan yhtään kuvaa. Leikittelen ajatuksella tekoälystä, korvaan ihmisiä elektronisilla laitteilla ja käytän teoksissani symbolisia elementtejä. Olen monitasoinen niin ihmisenä, kuin taiteen tekijänäkin. Se näkyy tavassani työskennellä ja taiteeni lopputulemissa.

Teosteksti:

Sandra Vuori

113 jaa 69 ei, digitaaliset pigmenttivedokset, kukkainstallaatio, 2023.

Henkilökuvista ja kukkainstaallaatiosta koostuva kokonaisteokseni ”113 jaa 69 ei” pohtii kulttuurin ja yhteiskunnan asettamia lokeroita, itsemääräämisoikeutta ja tuo esille transnäkyvyyttä – erityisesti transmiesten kautta.

Teemu Mäki kirjoittaa kirjassaan ”Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta?” taiteen neljän perustehtävän olevan nautinto, keskustelu, viisauden tavoittelu ja tunne-elämän kehittäminen.

Vaikkakin teokseni taustalla ovat kaikki nämä neljä edellä mainittua elementtiä ja kontekstin rinnalla seisoo vahvasti oma moraalinen identiteettini, on syy sen syntyyn jossain paljon syvemmällä. Kyse on ihmisoikeuksista.

Installaation kuihtuessa ilmaan jäävät leijumaan puhtaus, rakkaus, säteilevä viehätysvoima, omistautumien ja kunnia antaen tilan Dakotalle, Kasperille, Joonatanille ja Samuelille.

Kiitos Suomalainen Konkordia-liitto hankkeeni tukemisesta.

ig: @flashsyncsandra
web: https://www.flashsyncsandra.com/