Olen espoolainen valokuvaaja ja sosiaalityöntekijä. Minulle tärkeitä teemoja ovat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymykset, ihmisten ja muiden lajien oikeudet sekä elinympäristömme suojelu. Ilmasto- ja ympäristökriisi ovat minua syvästi koskettavia aiheita, joiden pariin huomaan valokuvissani palaavani toistuvasti.

Valokuvaajana työskentelyni pohjautuu havaintoon ja löytämiseen. Kamera kulkee mukanani kaikkialla auttaen tekemään ympäristöstäni sellaisia havaintoja, jotka paljaalla silmällä katsoen ohittaisin. Kuvankäsittelyvaihe on uusi löytöretki, jolloin löydän yksityiskohtia, merkityksiä ja rinnastuksia, joita en kuvaa ottaessani ole huomannut. Olen kiinnostunut dokumentarismin, taiteen ja aktivismin rajapinnoista, ja pyrin toimimaan kaikilla näillä osa-alueilla.

satusoderholm.portfoliobox.net

Instagram: @satusod

TEOSKOKONAISUUDEN ESITTELY:

Mielen päällä

Ei tarvitse matkustaa arktisille jäätiköille todistaakseen ilmaston lämpenemistä ja ekosysteemien luhistumista. Jää sulaa ja meille tuttu maailma hajoaa täälläkin. Eliölajit katoavat, kuudes sukupuuttoaalto ravistelee. Täällä kriisi ei ole sitä, että jäämme hyökyaallon alle tai tuli tuhoaa metsät silmänkantamattomiin. Ei tule yhtä räjähdystä, hetkeä, jolloin ymmärtäisimme, että nyt se on menoa. Se on talvien menettämistä pikkuhiljaa. Metsien katoamista, pandemioita ja pakolaisuutta. Asteittaista luopumista ihmisoikeuksien yleispätevyydestä, yhteiskunnan polarisaatiota, kiristyvää kontrollia. Hallinnan tunteen katoamista, rimpuilua tutussa elämäntavassa ja sokeaa uskoa jatkuvaan kasvuun. Päivittäin, tunneittain lisää huonoja uutisia sieltä, missä se tarkoittaa hyökyaaltoa, tulta ja kuolemaa. Kriisi etenee nykäyksissä. Hidas, asteittainen tulevaisuuden menettäminen lämpötilan noustessa.

Teokseni Mielen päällä on kokonaisuus, josta on kolme erilaista versiota – yksi on esillä Kaapelitehtaan Ouroboros-näyttelyssä, toinen verkkonäyttelyssä ja kolmas näyttelytilan ulkopuolella, sattumalta löydettävissä. Kokonaisuus muodostuu julisteista, jotka jäsentävät sanoin ja kuvin kokemustani siitä, mitä meille on tapahtumassa.