Taidetyylini sopii naivismin piirteisiin ja lapsena piirretyn mangan vaikutteet on yhä töissäni näkyvillä. Teen sellaista taidetta mikä kutsuu itseäni, joko viestillään tai kun kädet kaipaavat työvälineen pitämistä. Yleensä maalaan naisia ja ilman suunnitelmia, sillä yllätys työn lopullisesta ulkonäöstä on yksi taiteen tekemisen ihanin puoli. Olen kyllä sitten muuten elämässä erittäin tarkka kaikesta järjestyksestä. Herkkä puoleni välittyy myös taiteessani. Haluan keskustella taiteessani teemoista, jotka liittyvät ihmisten tunteisiin ja maailman tapoihin.  

Tade on ihana asia maailmassa, josta onneksi kiinnostuin lapsena. Se on tuonut elämääni ystäviä, luovuutta ja tavan käsitellä tunteitani. Se on osa identiteettiäni, joka ei ikinä lähde pois.  

TEOSKOKONAISUUDEN ESITTELY:

“Värikäs suoja” 

Halusin tehdä teoskokonaisuuden, joka antaisi turvallisuuden ja lämmön tunteen. Mielessäni se olisi vanhanaikainen tila missä ympärillä on pehmeitä ja mukavia asioita, sellaiseen huoneeseen haluisi jäädä maalaamaan ja juomaan jääteetä. Kokonaisuuteen kuuluu astiasto, kolme maalausta ja tuftaus töitä. 

Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuvallinen ilmaisu Värikäs suoja Teoskokonaisuus Teoskokonaisuudessa on tuftaus töitä, öljymaalauksia ja keramiikkaa. 2021. Valokuva: Sara Turunen

“Kattaus ystävyydelle” 

Aluksi ajatus astiaston tekemisestä oli vain esteettinen valinta, mutta kun aloin miettimään enemmän, siitä tuli hyvin henkilökohtainen. Sen lisäksi, että osa lautasista ja kupeista ovat tehty juuri ystävilleni, kupeista tulee mieleen hetket kavereiden kanssa, kun on juotu yhdessä, oli se kahvia tai alkoholia. Keskustelut ovat olleet joko arkisia tai sitten on mietitty jotain syvällisempiä, molemmat rakkaita. Kuitenkin yhteiset hetket tulevat vähenemään koulun loputtua, useimmat kavereistani muuttavat kauemmas eikä tapaamisia voi enää yhtäkkiä pyytäkään. Se nostaa mieleen oman pelkoni hylkäämisestä, jonka kanssa taistelen varmaan lopun ikääni ja hyväksyn sen. Vestan “pelkään” koko laulu tuntuu kertovan täydellisesti näistä tunteista, mutta sanat “ettet tunne mua ollenkaan, tuntemattoman roolin saan” on itselleni niin läheinen. Olen 2021 alusta alkaen joko enemmän tai vähemmän pelännyt tulevaisuutta ja minkälaisen muutoksen ystävyys suhteeni tulevat saamaan. Tulevaisuus muuttaa meitä väistämättä, ja kuten muutama kavereistani onkin sanonut, jotkut ihmiset ovat elämässämme vain hetken, eikä se ole aina paha asia. Kun olen kuitenkin enemmän aikaa totutellut ajatukseen, olen päättänyt, etten voi antaa pelon estää minua vahvistamasta yhteyksiäni ihmisiin ja heihin minun täytyy luottaa, he ansaitsevat sen. Minun täytyy luottaa siihen, että minusta välitetään, olen rakastettu enkä ansaitse hylkäämistä ilman syytä. Malja siis ystävyydelle ja rakkaudelle! 

Tiedot: 

Kuppeja: 13 

  • Sydän kupin nimi “Cupid” 
  • Neljä lehmä mukia “Yeehaw 
  • Aivan pikkuruiset mukit “Rainbow känni” 
  • Sammakko muki “Ribbit 
  • Pikari “Voiton juoma” 

Muut ovat nimettömiä 

Lautasia: 11 

  • Mansikka lautasen nimi on “Mansikka unelma” 
  • Pilvi kipon nimi on “Pilvilinnassa 
  • Kippo missä on pitkä kissa, on nimeltään “Meow tarkoittaa rakastan sua” 
  • Lasten piirroksia täynnä oleva kippo on “childlike” 

Muut ovat nimettömiä 

Kannuja: 2 

(Lehmä kannu “bitch I’m a cow”) 

Omena kannu on nimetön 

Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuva Installaatio, koko vaihtelee Kattaus ystävyydelle Keramiikka 2021. Valokuva: Heikki Kettunen
Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuvataide Kattaus ystävyydelle Installaatio, koko vaihtelee Keramiikka 2021. Valokuva: Heikki Kettunen

Simba 

Simba on mix pyhän birman ja venäjänsinisen kanssa. Kuitenkin hän on kaukana hienostuneisuudesta, sillä lempinimeksi hänelle on tullut “criminal”. Kujeisiin kuuluu lankojen varastaminen heti kun on mahdollista, vaatteiden vieminen vesikupille ja johtojen pureminen, kun haluaa huomiota. Tämä rikollinen on kuitenkin aina kiltisti silloin kun käsketään käyttäytymään. Aina kun hän menee pöydälle ja laittaa oman otsan naaman eteen hän antaa pari nuolaisua, myös aina hedelmiä tatuoidessa hän kestää olla ihan vieressä katsomassa. Parasta aikaa on kesällä mennä ulos hihnassa ja sitten jos naapurit pysyvät loitolla niin Simba uskaltaa jäädä nurmikolle makaamaan ja minä teen samoin. Silloin voi alkaa miettimään elämän mysteerejä ja onnellisuuttaan, kun voi nauttia auringosta kissa vierellä.  

Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuva Simba Korkeus ja leveys on 53cm Ölymaalaus 2021

Nemi 

En usko rakastaneeni mitään yhtä paljon, kun Nemiä. Aina kun menen nukkumaan, hän tulee vatsan tai kaulan päälle, että pystyy olla mahdollisimman lähellä. Hän myös tietää, että kun laittaa otsan suulle niin tulee pusuja. Aina taidetta tehtäessä hän katsoo hypnotisoituneena eikä häiritse paitsi silloin kun on vettä lasissa, silloin pitää kastaa tassu sinne ja vähän juoda. Myös rupattelemme keskenämme aina kun tullaan vastaan. Nemi on auttanut minun paniikki kohtauksissani todella paljon. Kun makaan sängyllä ja itken, hän tulee puskemaan naamaani ylös omallaan ja maukuu aivan hirveästi, etten enää itkisi. Hänen tuhinansa nukkuessaan saa minut tuntemaan turvalliseksi, vaikka hän näyttääkin joskus riivatulta, kun nukkuessaan hän pitää silmänsä auki ja ne ovat täysin valkoiset. 

Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuvataide Nemi Korkeus 54cm ja leveys 53cm Öljymaalaus 2021
Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuvallinen ilmaisu Tuftaus työt yhdessä Yksittäinen työ on 19cm Tuftaus tekniikalla tehty 2021
Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuvallinen ilmaisu Teoksen nimi: Kissa kokoontuminen
Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuvallinen ilmaisu Teoksen nimi: Flower power Koko: 19cm Tuftaustyö 2021
Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuvallinen ilmaisu Teoksen nimi: Laitumella Freimin koko 19cm Tuftaus työ 2021

Katukävelijä 

Katukävelijän nimi tulee englannin sanasta “street walker”. Halusin tehdä työn, joka kuvastaisi vanhojen ajatusmaailmojen tapaa yrittää hallita naisten seksuaalisuutta (varsinkin rajoittaa) ja myös usein naisiin kohdistuvat kirosanat viittaavat naisen seksielämään. Hyvin paljastavasti pukeutuva nainen ei muka ansaitse kunnioitusta ja esimerkiksi sympatiaa ei välttämättä heru, jos hänen oikeuksiaan rikotaan (huudetaan kadulla, ahdistellaan tai loukataan muita oikeuksia). Halusin maalata itsevarman flapper naisen, joka ylpeästi pitää lyhyttä mekkoa ja tietää olevansa yhtä tärkeä kuin muutkin naiset, vaikka hänellä näkyy enemmän ihoa ja hän polttaa tupakkaa. 

Haluan myös kirjoittaa naisten välillä koskevasta vihasta tai paremmuus kilpailusta. Olen puhunut muutamalle kaverilleni tästä “olen parempi kuin muut naiset”- vaiheesta ja kaikilla heillä on ollut tämä. Kaikille tuli myös tämä vaihe samaan aikaa: kun he aloittivat yläasteen. Teoriani on, että vaihe alkaa teini iässä, koska silloin alkaa vertaaminen muihin oman ikäisiinsä ja aletaan myös rakentamaan omaa identiteettiä. Minulla myös oli tämä vaihe, mutta kasvoin siitä onneksi yli, vaikka välillä huomaan vanhojen ajatusten hiipivän takaisin.  

Ehkä oudoimpana pidän aikuisia, jotka vihaavat ei niin perinteisiä naisia. Näitä ryhmiä haukutaan eri nimillä, mutta syynä on haukkujilla yleensä “näiden henkilöiden takia naisia sorretaan/he pilaavat naiseuden merkityksen” tai “he eivät ole oikeita naisia”. Viha tulee pelosta, että vanhat perinteet muuttuvat ja naiseuden määritelmä ei enää ole niin rajattua. 

Jos saisimme muutoksen aikaan, missä emme laita naisena olemiseen niin tiukkaa rajaa, vähentyisi tämä paremmuus kilpailu naisten kesken. Voisimme keskittyä muiden oikeuksien parantamiseen ja toistemme nostamiseen. Haluan elää tallaisessa tulevaisuudessa.  

Tekijä: Jasmiina Kokkonen Polku: Kuva Katukävelijä 151 cm korkea ja 95 cm leveä Mustetyö 2021